Керамічний ніж — справжня знахідка для кожної господині. З його допомогою нарізка продуктів стає простою і легкою, навіть якщо мова йде про замороженому шматочку м’яса (хоч і різати такі продукти небажано). Погодьтеся, набагато приємніше провести за цим не два-три години як раніше, а за півгодини впорається з нарізкою, та ще й зробити кожен шматочок ідеальним завдяки неймовірно гострому лезу. Але, щоб воно залишалося таким надовго, необхідно правильно точити лезо.

Давайте поговоримо про це більш детально.

Читайте в цій статті:

  • Переваги та недоліки керамічних ножів
  • Заточка керамічного ножа — що використовувати?
  • Інструкція із заточування леза
  • 10 принципів роботи з ножем з кераміки

Чому так популярні керамічні ножі?

Перш ніж розповісти, як проводиться заточка керамічних ножів в домашніх умовах, вивчимо основні плюси і мінуси таких виробів, їх особливості, а також поділимося секретами за вибором такого потрібного на кухні інструменту, як ніж.

Основні переваги:

  • як нагострити керамічний ніжунікально гостре лезо, яке однаково добре справляється з розрізанням м’яких і твердих продуктів;
  • невелика вага;
  • тривалий термін служби без додаткової заточки леза — при правильному догляді вам потрібно буде проводити заточку раз на рік, а то й рідше;
  • на кераміці чи не з’явиться іржа, як це буває з ножами, оснащеними металевими лезами;
  • кераміка не окислюється, а значить, не будуть окислюватися і продукти, які ви ріжете цим ножем;
  • кераміка не викликає ніяких алергічних реакцій, що важливо людям, схильним до алергії.

Правда, навіть в бочці меду обов’язково буде присутній ложка дьогтю. Недоліки є навіть у таких практично вічних виробів, як керамічний ніж. Про них вам також бажано знати заздалегідь.

недоліки:

  • крихкість матеріалу — якщо ніж впаде на плитку з великої висоти, то може розколотися;
  • складності з самостійної заточкою;
  • найчастіше максимальна довжина керамічного досягає 18-20 см, що робить його не дуже зручним інструментом для нарізки деяких продуктів великого розміру;
  • якщо не помити ніж після порізки фруктів, які залишають після себе фарбувальні сліди, на лезо можуть залишитися плями;
  • незважаючи на те, що керамічні ножі, на відміну від інших, виглядають менш загрозливо, це притуплює пильність, але ж вони жахливо гострі.

Крім того, зберігати такі предмети потрібно в підставках, а не в ящику разом з іншими приладами. Будьте уважні до різких температурних коливань — справжня кераміка від цього може дати тріщину. Але найголовніший недолік таких виробів, це, звичайно ж, складності в заточенню своїми руками. Безсумнівно, ніж можна віддати в майстерню, де йому швидко повернуть потрібну форму, проте це все ж коштує грошей, з якими так не хочеться розлучатися. Тому сьогодні ми розглянемо, як точити металокерамічні ножі своїми руками.

Чи можна і як точити керамічний ніж вдома?

Для заточки таких виробів вам потрібен буде матеріал, твердіший і міцний по структурі, ніж кераміка. Знайти його в домашніх умовах може бути складно. А взагалі, якщо слухати професіоналів і виробників таких виробів, керамічні ножі можна точити виключно матеріалами, які мають діамантове напилення, і нічим іншим. Так, вам можуть допомогти:

  • точила для виробів з кераміки;
  • алмазна паста;
  • електронаждачка.

Якщо говорити про спеціальні точила, то самими якісними і відомими можна назвати моделі японської «Kyocera», яка спеціалізується на виробництві виробів з тонкої кераміки. Стругачки бувають двох видів — механічне та електричне. Правда, така покупка влетить вам у велику суму, проте якщо ви користуєтеся виключно керамічними інструментами, без неї не обійтися.

заточка керамічних ножів в домашніх умовахЗвичайно, у продажу можна знайти і моделі інших — американських, європейських і китайських виробників.

При виборі необхідно звертати на увагу на розраховану товщину леза, на відповідний його тип і кут заточування керамічного ножа. Якщо вибираєте пристрій за ціною, то найкраще зупинитися на ручний моделі.

Правда, не завжди у вас вийде заточити виріб з першого разу — тут потрібні вміння і певна вправність.

Як ми вже говорили, для заточування підійде і електронаждачка з колами, що мають алмазне напилення — інші вироби просто зіпсують дорогий ніж. Якщо вирішили використовувати алмазну пасту, потрібно брати засіб не більше 5 мікрон.

Практичний посібник із заточування ножів

Як ми вже говорили, існує три основних способи заточування керамічного леза, крім майстерні. Давайте розглянемо кожен з них, а ви вже виберіть відповідний.

використовуємо точилку

Безсумнівно, найпростіше заточити ножі за допомогою застосування спеціальної точила. Все, що від вас буде потрібно, це вставити лезо в проріз, закріпити його під потрібним кутом і приступити до роботи. Бувають моделі, де лезо можна закріпити — вам доведеться провести їм по точильного приладу кілька разів.

При використанні такого обладнання встановіть мінімальну частоту оборотів, биття і дотримуйтесь рекомендацій по вибору підходящого кута заточки — цей параметр є ключовим. Кромка леза при цьому повинна бути трохи закругленою, а не рівною, як у звичайних ножів, також намагайтеся сильно не притискати лезо, щоб не зламати крихку виріб.

Заточка електричним наждаком

Якщо ви ще не придбали спеціальну точило, можна скористатися електричним наждаком, доповнивши його алмазним кругом з зерном не більше 40 мікрон. Кут заточування в даному випадку становить близько 60 градусів, кромка повинна бути закругленою.

Порада: якщо ви ніколи не мали справу з таким інструментом, то краще не проводити заточку, щоб не зламати і ніж, і разом з ним електричний наждак.

Алмазна паста

Принцип використання алмазної пасти простий — нанесіть засіб на вичищену поверхню ножа за допомогою дерев’яної плашки і починайте протирати лезо, поки воно не стане гострішим.

Дана робота досить проста, однак навряд чи у звичайній господині знайдеться на кухні така паста, а купувати її — не найкращий варіант, краще придбати якісну точило.

Рекомендуємо вивчити

керамічна підошва праски

Сучасні господині вважають за краще праски з керамічною підошвою, які славляться своєю якістю і прекрасною прасуванням. Але як бути, якщо підошва почала покриватися нагаром? Ми розповімо, як її чистити в домашніх умовах.

Керамічна плита потребує дуже ретельному і дбайливого догляду та чищення. У нашій статті ви знайдете практичні рекомендації з чищення такої плити за допомогою сучасних і народних засобів.

10 головних правил використання керамічного ножа

Щоб не шукати відповіді на запитання, як і чим можна наточити керамічний ніж, варто дотримуватися всього 10 простих правил використання такого корисного і потрібного інструменту на кухні. Давайте розглянемо їх більш детально.

Правила експлуатації:

  • заточка ножів з керамікиНе використовуйте ніж для нарізки твердих продуктів, незважаючи на те, що він легко може це зробити.
  • Працюйте на обробній дошці з дерева, силікону або пластику — камінь і скло приведуть до того, що лезо затупітся.
  • Ріжте продукти плавно і рівно.
  • Не варто «рубати» зелень, як ви часто робите при роботі з ножем, оснащеним металевим лезом.
  • Не варто шкребти овочі і фрукти, щоб не пошкодити ріжучу частину.
  • Будьте обережні з приладом, не хлопайте їм по твердій поверхні, інакше ручка відколеться.
  • Керамічні ножі потрібно мити в теплій воді з додаванням невеликої кількості миючого -, не кладіть його в посудомийну машину.
  • Зберігати такі прилади потрібно в окремому місці від виделок і ложок — при зіткненні з металом кераміка може покришитися.
  • Слідкуйте, щоб не було різких температурних перепадів, інакше натуральна кераміка піде тріщинами.
  • Не кидайте ніж — він просто розлетиться.
  • Порушення цих правил призведе до поломки приладу, і ніяка, навіть найсучасніша, точилка не допоможе повернути його в колишній вигляд.

    А якщо ви помітили, що ніж став погано різати, прийшла пора просто його ув’язнити. Сподіваємося, наші рекомендації будуть вам корисні.