Незамінний атрибут кухні — сковорода. Хоча б один виріб є на кухні навіть у тих, хто не любить готувати вдома. А вже у справжніх шеф-кухарів таких сковорідок буде точно кілька. Останнім часом все частіше дівчата задивляються на посуд з керамічним покриттям. І тут виникає безліч питань — які моделі краще, як вибрати, на що звертати увагу при покупці? Наша стаття зібрала всі відповіді на ваші запитання!

Так що, давайте приступимо — і можете сміливо йти в магазин.

Читайте в цій статті:

  • Правда і міфи про посуд з кераміки
  • Переваги та недоліки керамічних виробів
  • Поради щодо вибору керамічного посуду
  • ТОП-5 кращих виробників
  • Типи виробів — як вибрати?
  • Поради по правильному догляду

Правда і міфи про керамічному посуді

Перш ніж ми поділимося порадами про те, як вибрати сковороду з керамічним покриттям, давайте вивчимо основні характеристики таких виробів, розглянемо переваги і недоліки. Це дуже важливо знати при виборі посуду.

Спочатку познайомимося з головними «міфами» і постараємося або підтвердити їх, або розвіяти.

Міф 1. Керамічні сковорідки небезпечні?

вибір керамічної сковородиЦе міф. Як відомо, тефлонові сковорідки при пошкодженні покриття виділяють токсичні речовини, небезпечні для здоров’я людини. Так ось багато господинь досі думають, що і керамічний посуд небезпечна. Але це не так. При виробництві керамічних виробів не застосовуються такі небезпечні речовини, як політетрафторетилен, перфтороктановой кислота. Взагалі, покриття такого посуду складається з таких натуральних компонентів, як глина, пісок і камінь.

Саме тому можна говорити про екологічну безпеку вироби.

Міф 2. Можливість готувати страви без використання масла

Це правда. Завдяки тому, що покриття має антипригарний ефект, ви можете готувати їжу без використання масла. Цей факт буде цікавий людям, які дотримуються здорового харчування.

Міф 3. З часом антипригарний ефект йде

Це міф. При правильному догляді і застосуванні спеціальних лопаток з дерева, які не зашкодять поверхню, властивості керамічного покриття нікуди не «випаруються».

Корисно знати!

вибрати каструлю

Все ще не знаєте, які каструлі краще купити? Наша стаття розповімо вам про рекомендації, яких потрібно дотримуватися при покупці такого посуду. Давайте вивчимо характеристики даних виробів.

Чи збираєтеся замінити стару СВЧ-піч? В такому випадку вам точно сподобається наша стаття, адже в ній ми зібрали найефективніші поради і рекомендації. Вони обов’язково допоможуть вам у виборі кращої мікрохвильовій печі.

Плюси і мінуси керамічних сковорідок

Ще одне, що потрібно знати — переваги і недоліки виробів. У деяких випадках така інформація дозволить вам продовжити термін служби посуду. До головних переваг можна віднести:

  • яку керамічну сковороду краще купитиможливість чистити сковороду в посудомийній машині;
  • можливість застосування миючих засобів;
  • щільна структура матеріалу, що дозволяє уникнути глибоких подряпин навіть при застосуванні металевих лопаток;
  • стійкість до механічних пошкоджень;
  • багате розмаїття квітів — в магазинах можна знайти сковорідки рожевих, блакитних і червоних відтінків.

Багатьом здається, що такі вироби вічні, проте це далеко не так. Особливо якщо не дбати про посуд.

недоліки:

  • кераміка не переносить різких температурних стрибків (тому ні в якому разі не ставте гарячий посуд в раковину з холодною водою);
  • тривалий замочування може негативно позначитися на якості керамічного покриття;
  • керамічні сковорідки не підходять для використання на індукційних варильних панелях;
  • в порівнянні з іншими типами сковорідок, такі коштують досить дорого.

Сковорідки з керамічним покриттям — як вибрати?

Щоб не зіпсувати перше враження про сковороді, адже бувають і недобросовісні виробники, що випускають бракований товар, необхідно грамотно підійти до вибору посуду. По-перше, забудьте про економію, якщо хочете придбати насправді якісний виріб. По-друге, намагайтеся купувати товари тільки перевірених компаній, які вже встигли зарекомендувати себе на ринку.

як вибрати керамічну сковородуПісля цього переходимо до вибору сковороди. Звертайте увагу на товщину покриття і масу вироби. Саме від цих показників залежить час служби і якість сковороди. Важкі вироби зазвичай мають товсті стінки, що дозволяє їжі розігріватися рівномірно. Друге гідність важких виробів в тому, що їх важко деформувати.

Варто вивчити і з чого виготовлена ​​чаша. Сьогодні у продажу можна знайти вироби з чавуну, алюмінію і нержавіючої сталі.

Безумовно, найякісніший і довговічний матеріал — чавун, однак такі вироби нагріваються досить повільно і підходять для продуктів, які потребують тривалої обробці. Вироби зі сталі та алюмінію призначаються для млинців і котлет. Подібна посуд ідеально підійде для щоденного застосування.

Потім вивчите внутрішнє покриття. Воно не повинно мати пошкоджень і нерівностей, що може свідчити про бракованої посуді. Щоб відповісти на питання, як вибрати керамічну сковороду, обов’язково враховуйте, для чого ви будете її використовувати. Не варто купувати перший варіант.

Керамічна сковорода — кращі фірми-виробники

Вибір керамічної сковороди залежить ще і від виробника. Сьогодні досить багато компаній виробляють такий посуд, в тому числі, і китайських. Останні, до слова, продають досить дешеві вироби, на що багато «ведуться». І чинять неправильно. На жаль, китайські сковороди відомі тим, що «живуть» вони не дуже довго, крім того, відрізняються шкідливістю. Тому краще вибирати посуд від відомих виробників.

Давайте розглянемо п’ятірку найкращих виробників:

  • вибір керамічної сковородиІталійська компанія TVS. Пропонує відмінну посуд, виготовлену з якісних матеріалів. Головна перевага — тривалий термін служби і невелика ціна. Так, сковорода середніх розмірів коштує не більше 1500 рублів.
  • Японська компанія Patlon. Ця фірма виробляє сковороди з якісного алюмінію. Вартість японських товарів досить прийнятна — близько 1300 рублів за сковороду діаметром 22 см.
  • Не менш відомі вироби німецької фірми Bergner. Такі вироби не дуже важкі і не дуже легкі, прості в застосуванні. Правда, ціна такого посуду вище — близько 2 тисяч рублів за середню сковороду.
  • Італійський виробник Bioceramix. Такі вироби вважаються якісними, але при цьому недорогими. Правда, читаючи відгуки, нерідко можна зустріти негативні коментарі про деякі моделі сковорідок. Тут вже, швидше за все, як пощастить.
  • Ще один італійський виробник — Granchio. Такі вироби виглядають стильно і добротно, коштують недорого.
  • Види сковорідок з керамічним покриттям

    Незважаючи на те, що керамічне покриття з’явилося зовсім недавно, асортимент такого посуду дуже широкий. Тому, вибираючи виріб, поставте собі за мету, зрозумійте, для яких продуктів будете використовувати сковороду, після чого можна приступати до вибору. А краще купити дві моделі — одну звичайну, а другу, яка вам сподобається.

    • як вибрати керамічну сковородуТак, наприклад, можна вибрати сковороду-вок — глибоке дно, високі стінки. Ідеально підійде для приготування рагу, плову, смаження котлет.
    • Можна придбати виріб для смаження млинців. І найголовніше — млинці в ній точно не будуть «комом».
    • Любіть запечене м’ясо або рибу? В такому випадку ідеальним варіантом буде придбання сковороди-гриль, яка має рифлене дно.
    • А якщо ви великий любитель готувати страви в духовці, вибирайте моделі з міцними стінками і знімними ручкамі.Да і зберігати такі вироби набагато простіше — вони не займають багато місця в шафі.

    Якщо говорити про розмір, то оптимальний діаметр — 22-24 см.

    Порада: щоб переконатися в довговічності сковороди, обов’язково вимагайте у продавця сертифікати якості на товар.

    Кілька порад по догляду за виробом

    Тепер ви знаєте, яку керамічну сковороду краще купити. Але щоб продовжити термін служби, вам необхідно знати, як готувати страви в такому посуді і як доглядати за покриттям, щоб його не зіпсувати. Як ми вже говорили, вам практично не доведеться використовувати соняшникову олію для смаження, значить, ви зможете готувати в ній навіть дієтичні страви.

    Нічого складного в приготуванні немає — готують в такій сковороді як зазвичай, просто не додають масла. Ну і не забувайте про «боязнь» температурних перепадів. Тому після приготування страв дайте посуді трохи охолонути, а тільки потім мийте. У зв’язку з цим не слід відразу класти на розжарене дно сковороди холодні продуті з морозилки.

    Мити посуд з керамічним покриттям найкраще руками або в крайньому випадку м’якою губкою за допомогою миючих засобів. Головне, щоб в їх складі не було абразивних частинок або хлорки, що може пошкодити покриття. Якщо використовуєте посудомийну машинку, вибирайте щадний режим.

    цікаві поради

    посудомийна машина

    Посудомийна машина — відмінний помічник на кухні. Але далеко не весь посуд можна мити таким чином. Так що давайте розглянемо, як правильно нею користуватися!

    У раковині лежить гора брудного посуду, а через 15 хвилин повинні прийти гості? Тут ви знайдете актуальні поради, які розкажуть вам, як швидко помити посуд із застосуванням різноманітних способів і засобів.

    Ну от і все! Тепер ви знаєте, що таке керамічні сковорідки, як їх вибирати і правильно доглядати. Якщо ви вже стикалися з ситуацією вибору, будемо раді почути поради — можливо, вони будуть цікаві нашим читачам. Діліться своїми рекомендаціями в коментарях до цієї статті.