Під час приготування їжі утворюється маса відходів, які ми викидаємо у відро. Якщо сміття не винести відразу, то він почне видавати неприємний запах.

Крім того, через відходи в квартирі можуть з’явитися мошки, а якщо у вас вдома живе кіт або собака, все сміття може виявитися на підлозі. Установка подрібнювача харчових відходів (діспоузер) вирішить цю проблему. А ми розповімо, як вибрати систему і як її підключити.

Зміст статті:

  • У чому плюси установки діспоузера
  • Принцип роботи очищувача відходів
  • Поради щодо вибору подрібнювача харчових відходів
  • установка діспоузера

Переваги установки діспоузера

Якщо подивитися американські фільми, то подрібнювач у них є в кожному будинку. Наші економні господині вважають, що його установка це не раціонально, набагато простіше і дешевше використовувати звичайне відро для сміття. Але мало хто замислюється, що тривале перебування харчових відходів в житловому будинку може привести до появи мікробів, комах і навіть гризунів.

Відповідаючи на питання, чи потрібен подрібнювач харчових відходів, можна з упевненістю відповісти — так, потрібен! До переваг його установки можна віднести:

  • тепер на кухні не буде неприємних запахів;
  • харчові відходи та інше сміття можна буде виносити не так часто, як раніше;
  • ви значно заощадите на сміттєвих пакетах;
  • вам забезпечена чиста каналізація, завдяки чому ви будете позбавлені від необхідності чистити труби.

Як працює діспоузер — принцип його роботи

Подрібнювач харчових відходів монтують під мийкою, з якої все сміття потрапляє в спеціальну камеру. На її дні розташовуються спеціальні ножі або диски з нержавіючої сталі, які переробляють все потрапляють в камеру відходи, направляючи відходи до стінок пристрою. При цьому стінки являють собою гострі терки, також подрібнюючі сміття. В результаті такої переробки залишки їжі подрібнюються на найдрібніші частинки, які слідом йдуть в каналізацію, не забруднюючи її. Весь процес триває в середньому 30 секунд.

Діспоузер підходить для подрібнення овочів, кісточок від курки і риби, макаронів, яєчної шкаралупи, паперових серветок та інших неорганічних відходів.

Як вибрати подрібнювач харчових відходів?

Діспоузери бувають механічні або гідроприводні і електричні. Давайте розглянемо кожен вид більш докладно.

Електричний подрібнювач і його особливості

Є моделі, в яких спочатку запускається механізм, а потім здійснюється завантаження сміття. Є ще один різновид — в моделях такого виду відходи надходять в подрібнювач, тільки потім запускається сам прилад. Який діспоузер вибрати? Різниці між ними практично немає, відмінності тільки в способі роботи. При цьому всі моделі в середньому витрачають стільки ж енергії, скільки і лампочка на 100 Вт за 1 годину. Якщо розраховувати витрати води, то це близько трьох літрів води в день на 1 особу.

Але при виборі системи вам варто звернути увагу на наступні показники:

  • Подрібнювач харчових відходівПотужність подрібнювача. Прилад, потужність якого становить 560 Вт, вважається ідеальним для сім’ї з декількох чоловік. Правда, фахівці відзначають, що менш потужні пристрої цілком добре справляються з переробкою відходів і кісток, при цьому коштують вони трохи дешевше.
  • Швидкість обертання ножів. Щоб подрібнити тверді відходи, швидкість пристрою повинна бути не менше 1500 оборотів в хвилину. Якщо зберетеся перемолоти кістки, то варто придбати пристрій, що характеризується 2500 оборотів. Правда, шуміти таке обладнання буде трохи більше.
  • Робоча камера. Оскільки вода в наших трубах досить низької якості, то краще, якщо камера буде зроблена з нержавіючої сталі, або з металу із спеціальним антикорозійним покриттям.

Механічний діспоузер і його характеристики

Гідроприводних апарат працює від потоку води. У цьому його головна перевага — пристрій буде працювати навіть при відсутності світла. Також його відмінною рисою є те, що працює він досить тихо. Принцип дії простий — ви включаєте воду, ножі починають рух, сміття подрібнюється. При цьому не варто боятися отримання травм від ножів — конструкція безпечна.

Чи є недоліки у такого пристрою? Безсумнівно, що так. Система працює від тиску води. Мінімальне значення тиску не повинно бути менше 2,5 атмосфер. Слабкий рівень тиск не дасть подрібнювача функціонувати, а більш високий рівень тиску призведе до порушень нормальної роботи.

Як встановити подрібнювач харчових відходів?

Підключення подрібнювача харчових відходів — процес досить легкий. Однак в разі, якщо раковина дуже тендітна або має нестандартну форму, зростає ризик пошкодження труб. В такому випадку краще скористатися допомогою фахівців.

Порада: перш ніж встановити системи, порівняйте розміри діспоузера і зливного отвору, перевірте наявність розетки поблизу мийки, продумайте, де буде розташована кнопка пуску, яку слід розмістити в місці, недоступному для дитини.

Якщо ви вирішили провести всі роботи самостійно, то інструкція повинна бути наступною:

  • Установка подрібнювача харчових відходіввід’єднуємо трубу і чистимо слив, щоб в ньому не було сміття;
  • встановлюємо гумову прокладку під фланець мийки;
  • вмонтуйте кріплення і приєднаєте діспоузер;
  • з’єднайте трубу і утилізатор;
  • другу частину труби потрібно з’єднати з каналізацією.

Важливо: при виборі електричного обладнання, то в такому випадку доведеться проводити ізольовану систему, здатну витримувати попадання води.

Ми розповіли вам про вибір подрібнювача харчових відходів і про те, як правильно підключити пристрій. Сподіваємося, наші поради допоможуть вам провести всі необхідні роботи, не вдаючись до послуг фахівців.