Посуд з нержавіючої сталі заслужено вважається найбільш якісною і довговічною. Головне, за що господині люблять таку начиння — вона практично не піддається окисленню і корозії. Але, як і будь-яка інша посуд, каструлі з нержавійки не захищені від пригорання і в результаті недогляду теж можуть покритися шаром гару. Як очистити каструлі з нержавійки від нагару і зробити це швидко і просто?

зміст:

  • Як очистити каструлю від нагару зсередини;
  • Як очистити каструлю від гару зовні;
  • Загальні поради по догляду за посудом з нержавіючої сталі.

Як прибрати нагар з внутрішньої поверхні каструлі?

Справедливості заради варто відзначити, що каструлі, сковороди та інші вироби з нержавіючої сталі не так вже й легко пригоряють. Щоб на таких предметах з’явився нагар, їм необхідно простояти на сильному вогні досить довгий час. Повністю очистити каструлю з нержавійки від пригару буде нескладно, головне, дотримуватися основних рекомендацій по догляду і використовувати якісну побутову хімію.

Щоб очистити каструлю від нагару, її потрібно насамперед замочити в гарячій воді з додаванням рідини для миття посуду. Деякий час по тому розмокший шар пригоріла їжі легко відійде від поверхні. На щастя, у багатьох випадках цього буває достатньо, щоб усунути проблему. Але не завжди.

боротьби з прусаками в квартиріРадимо прочитати, які кошти краще використовувати для боротьби з прусаками в квартирі.

Дізнайтеся, ніж видалити подряпини з екрану рідкокристалічного телевізора.

Кип’ятіння з додаванням мила

Якщо гар покрила дно і стінки посуду товстим шаром, можна використовувати старий перевірений спосіб — кип’ятіння. Видалити пригорілі залишки їжі і жиру буде ще простіше, якщо додати кілька ложок господарського мила, натертого в стружку. Після десятихвилинної кип’ятіння весь нагар без праці можна прибрати за допомогою губки.

Аналогічним чином можна використовувати і інші підручні засоби:

  • харчова сода (каструльку потрібно залити водою, засипати соду з розрахунку 3 столові ложки на 1 літр води і кип’ятити 10 хвилин);
  • лимонна кислота (всипати 2 столові ложки і прокип’ятити 20 хвилин);
  • сіль (100 грамів на літр води, кип’ятити 20 хвилин).

Активоване вугілля

З цієї речовини можна отримати прекрасний порошок, який точно не зашкодить покриття. Дві пачки активованого вугілля необхідно розтовкти і розвести водою, щоб вийшла густа суміш. Її наносять на ті ділянки, на яких є нагар, і залишають на 15-20 хвилин. Потім порошок змивають теплою водою, а розм’яклі залишки забруднень акуратно зчищають губкою.

Зубний порошок

зубний порошокЩе одне м’яке і дешевий засіб, яке можна без побоювань використовувати для чищення пригоріла посуду з нержавійки. Звичайно, з товстим і твердим шаром нагару він навряд чи впорається, але прибрати невеликі «острівці» чорного нальоту може. Порошок розводять водою, наносять на серветку і круговими рухами протирають дно каструлі.

сіль

Очистити каструлю від гару всередині буде легше, якщо спочатку на нетривалий час залити її гарячою водою, а потім спустошити і засипати дно сіллю. Через 2-3 години можна приступати до чищення звичайним способом.

Молочна сироватка

Якщо в холодильнику якраз виявилося кислим молоко, його можна з успіхом використовувати для видалення пригару з посуду. Як і будь-яка кислота, воно прекрасно справляється з цим завданням, але через слабку концентрації час використання повинно бути досить довгим.

Заливати пригоріла дно каструлі сироваткою радять приблизно на добу, а після цього її слід помити звичайним способом.

Як відмити пригоріла каструлю зовні?

Трапляється, що в процесі готування посуд пригорає дуже сильно і чорний наліт залишається не тільки всередині, але і на зовнішній стороні. До речі, саме чорнота зовні часто буває самої жирних. Щоб відмити каструлю від гару зовні, часто використовують кип’ятіння в спеціальних розчинах, тому буде потрібно ще одна ємність великого розміру (це може бути каструля великого обсягу або металевий таз).

сода

харчова содаЗнову пропонуємо скористатися цим незамінним засобом: на цей раз буде потрібно пачка соди на 5 літрів води. Розчин повинен покривати пригоріла каструлю повністю. Спочатку його доводять до кипіння, потім зменшують вогонь до мінімального і кип’ятять ще протягом двох годин. До речі, для більшої ефективності туди можна додати 100 мл клею ПВА.

Оцтова кислота, сіль і сода

Також можна випробувати трохи нестандартний спосіб, заснований на використанні оцтової кислоти 70%. Столову ложку оцту наливають у велику ємність з водою, призначену для кип’ятіння. Цю ємність ставлять на плиту і доводять до кипіння. Потім пригоріла зовні каструлю необхідно розташувати над водою, щоб на поверхню потрапляв тільки пар. Проводити таку обробку потрібно 10-15 хвилин.

Після того як каструля гарненько «пропарити» над розчином оцту, її слід піддати легкої механічної очистки. Для цього використовують суміш соди, столового оцту і солі. Цю кашку потрібно нанести за допомогою серветки і злегка потерти — таким чином очистити каструлі від нагару зовні можна досить швидко.

Загальні рекомендації по догляду за посудом з нержавіючої сталі

Може здатися, що відмити каструлю з нержавійки від нагару можна чим завгодно. Але не поспішайте озброюватися залізними губками і жорсткими щітками, зскрібати нагар ножем і використовувати агресивні засоби для чищення. Особливо варто уникати складів з вмістом хлору, які можуть залишити на поверхні каструлі несвідомих плями. Металеві губки, в свою чергу, подряпають посуд і зіпсують її зовнішній вигляд.

Будь-яка кухонне начиння з нержавійки відрізняється особливою міцністю, однак залишити дрібні подряпини на її поверхні досить легко. Тому використовувати порошки з абразивними частинками слід з обережністю. Чистити каструлі слід м’якими круговими рухами, в іншому випадку на них можуть з’явитися малопривабливі плями.

поради по доглядуА перед тим як купити і використовувати той чи інший засіб для чищення каструлі від нагару, необхідно вивчити його склад і переконатися, що там немає хлору. І звичайно, слід завжди точно дотримуватися інструкції по застосуванню, оскільки всі промислові засоби для видалення від нагару мають досить агресивним дією. Найпопулярніші з них — «Шуманом», «Попелюшка», «Майстер блиск», «LOC» від Amway і т.д.

Нова посуд з нержавіючої сталі завжди дуже привабливо виглядає, але з часом на ній можуть зібратися сліди нагару, утворитися плями, а сама поверхня може потьмяніти. Після того як каструлю вдалося відмити від гару, їй бажано повернути первісний блиск. Тут на допомогу знову прийдуть кілька народних способів:

  • протерти каструлю часточкою сирої картоплі або шкіркою кислих яблук;
  • за допомогою оцту (посуд можна замочити в розчині оцту на 10 хвилин, а потім сполоснути її холодною водою);
  • за допомогою слабкого розчину нашатирного спирту (10 крапель на 1 літр води).

який шваброю краще мити ламінатДізнайтеся, який шваброю краще мити ламінат.

Читайте: як використовувати дихлофос, щоб не нашкодити собі.

Радимо дізнатися методи позбавлення від уховерток.

Відмивати каструлі з нержавійки від гару як зовні, так і зсередини потрібно своєчасно, і чим частіше чистити її від будь-яких забруднень, тим довше вона прослужить. Сплав з нержавіючої сталі зазвичай має в складі трохи хрому. Цей елемент сприяє утворенню захисної плівки на поверхні виробу при контакті з киснем. Але якщо посуд довгий час не чистити і на її поверхні збереться багато жиру і нальоту, оксидна плівка перестане оновлюватися і поверхня буде схильна до різних ушкоджень.