Справжня господиня приділяє увагу абсолютно всіх дрібниць.

Саме тому, якщо ви збираєтеся запросити гостей, потрібно не тільки приготувати смачні і вишукані страви, а й красиво прикрасить стіл — щоб у вас було не гірше, ніж в ресторані.

Сьогодні ми поговоримо про те, як правильно сервірувати стіл, щоб плановане торжество пройшло на найвищому рівні.

Зміст статті:

  • Як правильно вибрати скатертину — про що не варто забувати?
  • Як сервірувати святковий стіл — підготовчий етап
  • Правильне розміщення страв на столі

Як правильно вибрати скатертину — про що не варто забувати?

Сервіровку столу потрібно починати з вибору скатертини. Відразу ж прибирайте в шафу пластикову і клейончасту скатертину — вона не вважається святковою. Для урочистих випадків підходить тільки тканное виріб. Звичайно ж, її варто заздалегідь якісно випрати, випрасувати і прикрасити — навіть невелика плямочка зіпсує всю «картину».

Як сервірувати святковий стілТакож важливо визначитися і з кольором. Щоб скатертину виглядала органічно, її слід підбирати в тон інтер’єру. Найбільш оптимальний варіант — вироби зі світлим центральним елементом. Якщо фон буде темним, можна вибрати посуд світлого кольору. Якщо переживаєте за чистоту покриття і не хочете чистити скатертину після свята, покладіть під кожну тарілку серветку.

Розмір скатертини теж потрібно підбирати з розумом, а не стелити просто тому, що у вас є.

Стіл потрібно накрити так, щоб краю вироби звисали на 25 см. Багато господинь, бажаючи захистити стіл від впливу гарячих страв, кладуть м’яку тканину під скатертину.

Як сервірувати святковий стіл — слушні поради

Як сервірувати стіл, якщо гостей передбачається більше, ніж приладів і посуду? Потрібно відразу відзначити — турбуватися не потрібно. Ваша основна задача — не порушувати головне правило: посуд для одного гостя не повинна бути з різних наборів.

Підготовчий етап

Природно, весь посуд повинна бути кришталево чистою. Тому, якщо набір тривалий час стояв у вас в шафі, необхідно сполоснути все тарілки, протерти їх, щоб не було розлучень і відполірувати. Найкраще для цього скористатися бавовняними рушниками, після яких на тарілках не залишається ворсинок. Особливо ретельно протирайте фужери і келихи, на яких найчастіше залишаються розводи і сліди від рук.

Як красиво оформити святковий стіл — не гірше, ніж в ресторані

Щоб ваші гості відчули себе у вас як у ресторані, необхідно знати всі секрети оформлення. Тут все залежить від дрібниць — і ми розповімо, як правильно оформити стіл.

Правила розстановки посуду:Як красиво оформити святковий стіл

  • Правило № 1. Особистий простір кожного гостя не повинно бути менше 70-80 см.
  • Правило № 2. Закусочну тарілку повинна бути розташована в 3 см від краю.
  • Правило № 3. Для супу-пюре потрібно взяти супову тарілку, для прозорого супу спеціальна супова чашка.
  • Поради щодо розстановки приладів

    Сервіровка — наука тонка, але їй можна навчитися. Вилки повинні бути розташовані зліва від тарілки, при цьому найближче до тарілки кладуть прилад, який буде використовувати в першу чергу.

    Ножі повинні бути розташовані праворуч, лезом до тарілки. Але спочатку кладемо ложку для супу, після цього ніж для закусок.

    Вилку для десерту розміщуємо за тарілкою паралельно краю столу. Відстань між приладами повинні бути не більше 1 см.

    Правильне розміщення фужерів на столі

    Для кожного напою підходить свій келих. Праворуч від тарілок повинні стояти склянки для напоїв, за ними йдуть фужери для шампанського і для вина. На другій лінії потрібно розмістити стакан для води.

    Порада: для червоного вина і коньяку краще взяти великі келихи, для білого вина і «шипучки» краще використовувати вузькі келихи. Для води і соків візьміть коктейльні склянки.

    серветки

    В останню чергу кладемо серветки — підійдуть паперові або тканинні. Якщо вибираєте паперовий варіант, то для них використовується підставка. Тканинні можна просто покласти біля тарілки або згорнути їх, закріпивши красивим колечком.

    Правильне розміщення страв на столі

    Але правильна розстановка приладів — не єдине, що потрібно зробити для ресторанної сервірування столу.

    Як красиво оформити святковий стілДуже важливо правильно розмістити всі страви, щоб виглядало не гірше, ніж в ресторані.

    Для початку умовно позначте центр столу — в ньому на зручному відстань поставте сільничку, перечницю і соуси. Хлібницю найкраще розміщувати в декількох, протилежних один одному, місцях столу.

    Основні страви розміщуємо по периметру столу, при цьому краще чергувати рибні та овочеві страви.

    У центр столу можна поставити фірмове блюдо. Напої (безалкогольні) розливаємо в глечики, спиртні напої подаємо в пляшках, але відкоркованої, а ось мінералку та інші шипучі напої відкривають прямо перед подачею на стіл. Фрукти потрібно подавати в спеціальних фруктових вазах, десертні страви ставимо відразу за фужерами. Якщо ви подаєте морозиво, подавати його слід пізніше.

    Як сервірувати красиво стілНе можна забувати про святкові прикраси до столу. Так, квіти краще поставити в стійкі і невисокі вази.

    Головне, щоб квіти не заважали спілкуватися гостям, а тому їх краще не ставити на стіл або на самий центр і тільки в тому випадку, якщо букет буде невисоким. На святі добре виглядають свічки і невеликі статуетки.

    Головне, щоб всі елементи прикраси гармоніювали між собою і виглядали природно.

    Ми розповіли, як сервірувати красиво стіл — сподіваємося, наші рекомендації допоможуть вам здивувати своїх гостей не тільки смачними стравами, а й красивою сервіровкою.