Завзяті кулінари і прихильники гастрономічних експериментів не проти перейняти досвід кухарів інших країн, в тому числі і Китаю. Страви китайської кухні завжди яскраві, ароматні, а смак їх насичений. А ще китайська їжа вважається дуже корисною, так як при її приготуванні кухарі використовують технології термічної обробки, при якій всі мікронутрієнти в продуктах зберігаються в максимальній кількості. Приготувати смачну, корисну та ароматну їжу китайським кухарям дозволяють сковорідки-вок. У чому їх особливості, які страви в них можна приготувати і на що звернути увагу при покупці? Про це йтиметься далі.

зміст:

  • У чому особливості вок?
  • Якими бувають вок?
  • Як вибрати «азіатську» посуд?
  • Що можна в ній приготувати?
  • Особливості китайських сковорідок

    жарка продуктівДалеко не на кожній кухні в нашій країні можна зустріти цей посуд. Ще б! За формою нагадує інопланетну тарілку посудина не вселяє впевненості, що процес приготування їжі в ній піде, як задумано. Чи вдасться готувати в цьому посуді звичні нашим шлункам страви і «приживеться» чи вок на кухні російської господині? Чи виправдана покупка? Щоб відповісти на ці питання, варто дізнатися про особливості сковорідок-вок.

    Отже, вок є сковороду конусоподібної форми з маленьким по діаметру дном і високими бортами. Китайським кухарям сковороди-вок замінюють казанки, каструлі, скороварки і сотейники. У них готують різні гарячі страви з овочів, м’яса, риби, сої, локшини, рису, варять супи. Вок можна назвати універсальною посудом, маючи яку можна втілити в реальність практично будь-яку кулінарну задумку. Досягається це за рахунок конструкційних особливостей вок-сковорідок:

    • завдяки конічній формі прожаренние шматочки продуктів легко переміщуються вгору, а сирі — вниз;
    • на дні сковорідки температура максимальна, а її стінки більш холодні;
    • при перемішуванні продуктів в сковороді, вони не висипаються з неї за рахунок високих бортів.

    сковорідка на плитіУ сковороді wok продукти готуються дуже швидко, буквально за лічені хвилини відбувається їх обсмажування до рум’яної скоринки. Тому важливо весь час перемішувати готується їжу, щоб вона не підгоріла. Ця технологія приготування їжі називається stir-fry. Вона має на увазі швидке обсмажування продуктів в гарячому маслі з постійним помішуванням.

    Цікавий факт: сковорода-вок має дуже давню історію, перша така посуд була виготовлена ​​більше двох тисяч років тому. Бідні китайці в давнину розводили багаття з соломи і висушеного бур’янів, які згорали дуже швидко і не давали гарного спека. Тому для приготування їжі потрібна була посуд, стінки якої б прогрівалися дуже швидко. Так була винайдена сковорода-вок.

    У своєму первісному варіанті сковорідка мала загострену форму, а замість звичної нам довгої ручки вона була оснащена утримувачами з двох сторін, за які посудину було зручно брати, щоб перенести її з багаття на піч.

    Якими бувають сковорідки-вок?

    сковорідка зі сталіСучасні сковорідки мають сплощене дно, так як їх використовують для приготування їжі на електричній або газовій плиті. У продажу є моделі як з однієї, так і з двома ручками.

    Перші азіатські сковорідки виготовляли зі сталі. Фахівці рекомендують сучасних господаркам звертати увагу саме на сталеві вироби. Вони практичні і зручні в застосуванні, але не мають антипригарне покриття.

    Крім стали, wok може бути виготовлений з чавуну, алюмінію, мати керамічне або тефлонове покриття. Далі кожен з варіантів буде розглянуто докладніше.

    видалити накип у чайнику лимонною кислотоюЧитайте: як видалити накип у чайнику лимонною кислотою.

    Засмічення стічної труби може обернутися справжньою катастрофою. Рекомендуємо дізнатися, як усунути засмічення в трубі ванни.

    Чавунні сковорідки-вок мають велику вагу, що робить їх не найкращим вибором для приготування їжі за технологією stir-fry. У процесі готування рука кулінара втомлюється тримати сковороду на плиті. До того ж чавун довше нагрівається, а й утримує тепло він краще. Якщо перед першим використанням правильно прожарити чавунну сковороду, вона буде володіти відмінним антипригарним ефектом. До того ж смак страв, приготованих в такому посуді, більш багатогранний. Чавунні wok можна порівняти з казанами, в яких готують плов, качку, печеня з свинини.

    Важливо знати! У чавунній сковорідці не можна зберігати приготовлену їжу. Через це на посуді може утворюватися іржа.

    Сковорідки з алюмінію вважаються найдоступнішими. Вони мають малу вагу, що полегшує процес приготування їжі на них. Як правило, такий посуд має спеціальне покриття з тефлону, що запобігає прилипання їжі до стінок сковороди і її пригорання. Але антипригарне покриття на сковорідках wok може бути недовговічним. Тефлоновий шар при постійному впливі високих температур, а саме вони використовуються для приготування страв в сковорідках-вок, руйнується. До того ж покупка сковороди з антипригарним покриттям вимагає обов’язкового використання спеціальних лопаток і ложок для перемішування їжі.

    покриття з керамікиВ останні роки популярною стала керамічна кухонне начиння. Вона має естетичний зовнішній вигляд, швидко прогрівається, добре утримує тепло, її вага менша, ніж у чавунних виробів. Однак кераміка вимагає дбайливого ставлення, на ній можуть утворюватися відколи при неакуратному використанні і при впливі високих температур.

    Хорошим вибором стануть сковорідки-вок з титановим покриттям. Їх ціна вище, ніж у перерахованих аналогів з алюмінію і кераміки. Однак титан — міцний і довговічний матеріал. Він не боїться механічного впливу, йому не страшні високі температури. Посуд з титановим покриттям може прослужити 20 років і більше.

    Поради щодо вибору wok

    чавунна пательняПри виборі сковорідки в першу чергу варто звернути увагу на матеріал, з якого вона виготовлена. Кращими вважаються сталеві вироби та посуд з титановим покриттям.

    Важливий і розмір wok. У продажу можна зустріти як мініатюрні сковородочкі діаметром 15-20 сантиметрів, так і величезні посудини до 40 сантиметрів в діаметрі. Для сім’ї з двох чоловік або для приготування однієї порції страви досить посуду мінімального розміру. Великий сім’ї з 4-5 чоловік варто придбати сковорідку діаметром 26-30 сантиметрів. Посуд з максимальним діаметром може бути незручна, тому що вона не призначена для звичайних побутових плит.

    решітка на сковородіТим, хто любить смажити овочі, м’ясо або сир у фритюрі, варто звернути увагу на сковорідки, оснащені спеціальними гратами. Вони, як правило, мають напівкруглу форму і кріплення, що дозволяють зафіксувати їх на бортах сковорідок. Після обсмажування продуктів у великій кількості масла, їх дістають з сковороди і переміщують на решітку, щоб з них стекли надлишки масла.

    Якщо планується використовувати сковороду не тільки для обсмажування, а й для гасіння продуктів, варто вибирати посуд, оснащену кришкою. Закривши кришкою сковорідку, можна гасити в ній їжу на маленькому вогні, як в казані або сотейнику.

    прати білі тканинні кедиЧитайте: як прати білі тканинні кеди.

    Рекомендуємо дізнатися, як вибрати парогенератор для квартири.

    Дізнайтеся, як застосовувати в побуті господарське мило.

    Вибираючи wok, варто звернути увагу на кількість ручок. Якщо людина — любитель локшини і планує використовувати вок найчастіше саме для її приготування, краще віддати перевагу посуді з однією довгою ручкою, як у звичайній сковорідці. Трохи потренувавшись, в такому посуді можна готувати страву, не перемішуючи лопаткою, а легенько підкидаючи продукти в повітря, струшуючи сковороду.

    Що готують в вок?

    Рецепти для вок сковорідок відрізняються різноманітністю. Найчастіше в вок готують багатокомпонентні страви, інгредієнтами яких є овочі, боби, рис, локшина, м’ясо, риба, зелень. Всі продукти дрібно нарізають (соломкою, кубиками), а потім по черзі обсмажуються на олії. Найпопулярніший рецепт — овочі з м’ясом в пікантному соусі. Так як на сковороді овочі швидко доходять до готовності, кулінари намагаються вибирати ніжні сорти м’яса, що вимагають мінімального часу для приготування.

    Контролювати ступінь обсмаження продуктів в сковороді вок досить просто, але це вимагає тренувань. Щоб всі продукти обсмажилися належним чином, важливо дотримуватися черговість їх додавання в посуд і постійно перемішувати їжу, відправляючи погано прожарені шматочки вниз, а рум’яні піднімаючи вище.