Ви не уявляєте ранок без улюбленого напою, що дарує бадьорість і заряд енергії на весь день? Краще рішення — піти раді гурманів і придбати джезву, щоб приготувати каву в будь-який час. Як не помилитися і купити турку для кави, яка зможе довго служити і допоможе створити справжній смачну каву?

На ринку представлено безліч різноманітних моделей: вони розрізняються не тільки зовнішнім виглядом і об’ємом, але і створюються з самих різних матеріалів — від металів до скла. Тому вибрати кухонну помічницю для приготування справжньої кави — досить складне завдання. Щоб не допустити помилки при покупці, необхідно враховувати різні характеристики:

  • Форма — чим ближче до конусоподібної (широке дно і вузька горловина), тим краще,
  • Товщина дна — в турці з товстим дном напій буде повільно розігріватися, що допоможе зернам віддати весь смак і аромат,
  • Ручка — повинна бути досить довгою і не нагріватися,
  • Обсяг — в залежності від необхідної кількості порцій, але краще не більше, ніж на 2 чашки,
  • Ідеальна фігура — важливе значення має відношення розміру горловини до дну (1: 2) і відсутність хитромудрих, які не впливають на якість напою.

Справжній, міцний еспрессо порадує своїм оксамитовим смаком, тільки якщо його готувати в якісній турці.

Матеріали виготовлення: сильні та слабкі сторони

Легкі і недорогі алюмінієві турки досить поширені. Однак, незважаючи на довговічність і простоту цього металу, посудина не має стійкості і легко може перевернутися. Тонке дно і недотримання рекомендованих для джезви пропорцій — основні мінуси.

Турки з чистої міді майже не зустріти, адже цей метал не найкращий вибір для приготування кави. Але сьогодні мідними називають моделі, створені з латунного сплаву, де мідь — одна з домішок. Така вважається дуже хорошою, і прослужить довго, крім того у неї доступна вартість, а напій в ній виходить досить насиченим. В процесі експлуатації поступово темніє, і вимагає очищення.

Неповторною красою приваблюють керамічні турки — вони екологічні, і зазвичай створені з ідеальними параметрами (товщина стінок і дна, співвідношення горлечка і денця). Але кераміка вимагає дбайливого ставлення, оскільки крихка. Їх рекомендують використовувати виключно для приготування одного сорту напою, оскільки пористий матеріал може довгий час зберігати аромати.

Не так давно в моду почали входити турки зі скла — оригінальні і стильні, але тендітні. Особливо подобаються тим, хто тільки вчиться готувати каву, оскільки можна чітко зрозуміти всі стадії процесу.

Практичність і стійкість до зношування — плюси нержавійки, турки з цього матеріалу недорогі і досить міцні.

Існують і менш поширені моделі — з бронзи, срібла, кришталю. Виробники відкривають перед покупцями великий вибір різноманітних варіантів, тому не буде проблем з підбором оптимальної моделі.