Набридло постійно напружувати всі свої сили, щоб порізати шматочок м’яса? З такою проблемою стикається кожна господиня, ножі якої нещадно затупились, причому до такої міри, що жодна точилка не впорається. Можете сміливо відправлятися в магазин — наші поради допоможуть вам підібрати найгостріший інструмент! Крім того, ви дізнаєтеся, що існують ножі окремо для м’яса, риби, хліба та інших продуктів. Тепер приготування страв стане ще простіше і швидше!

Вміст статті:

  • Форма і призначення ножів
  • Матеріали виготовлення леза інструменту
  • Вибираємо ніж за зручністю ручки
  • Кілька слів про виробника
  • Висновок по темі

Як вибрати ніж для кухні — вивчаємо форму і їх призначення

Відповісти на питання, як вибрати ножі для кухні — і які краще, досить складно. А все тому що у кожної людини різні потреби. Саме тому ми розглянемо основні види ножів, їх плюси, мінуси та призначення. А вже потім ви зможете самі зробити правильний вибір. Почнемо, мабуть, з вивчення форми і прямого призначення ножів. Якщо ви готуєте рідко і мало, то одного інструмента вам цілком вистачить.

Тут головне підібрати якісний виріб з хорошої сталі. Ножик також повинен добре лежати в руці — спробуйте порізати шматок м’яса незручним інструментом і ви з подивом виявите, як втомилася ваша рука.

Але якщо ви справжній гуру кухні, таких інструментів має бути кілька — для сиру, м’яса, овочів і зелені … Так що давайте вивчимо найосновніші види ножів для кухні.

види кухонних ножів«Кухонне тріо». Ці три інструменти мають зручною формою, мають пряме гостре лезо середньої ширини. Залежно від виробника довжина таких виробів буває від 25 см до 45 см.

Їх можна використовувати для виконання різних робіт: різання риби, м’яса, овочів та інших продуктів, що володіють щільною структурою. «Кухонне тріо» можна назвати універсальним вибором — якщо ви не любитель готувати, то одного такого набору буде досить.

Але якщо ви з величезним задоволенням проводите час на кухні, доведеться доповнити цей набір іншими інструментами.

«Серрейторное заточка». Цей інструмент характеризується наявністю хвилястого леза, яке нагадує пилку. Він найкраще підходить для нарізки кришаться продуктів, в тому числі хліба, сиру, різної випічки. Розміри можуть бути будь-якими, однак довжина леза обов’язково не менш 40 см.

Ще один інструмент — для різання шинки. Кромка його також хвилеподібно, проте лезо більш гостре і вузьке. З його допомогою можна красиво нарізати різні м’ясні делікатеси.

Ще одним універсальним інструментом можна назвати «Французький» ніж. Характеризується широким лезом довжиною до 35 см трохи загостреним на кінці. Найкраще придбати модель з довгою ручкою — в такому випадку ніж буде більш збалансованим і зручним. Застосовується для нарізки будь-яких продуктів, а ось при «тонкої» роботі (нарізка м’яса на напівпрозорі скибочки, наприклад) буде досить незграбним. Якщо вам вистачить одного інструмента, то він підійде ідеально.

Окремо в продажу можна знайти інструмент для різання фруктів або овочів. Його характерні риси — гостре і вузьке лезо, яким зручно зчищати шкірку з моркви або яблук. Є інструмент, що підходить тільки для нарізки риби і м’яса з тонкою і подовженою ріжучої частиною.

Як вибрати кухонний ніж — вивчаємо матеріал виготовлення

Вибір відповідного ножа для кухні також залежить від матеріалу, з якого виготовлений інструмент. Адже це також впливає на якість різання, довговічність вироби, на простоту догляду.

Вироби з нержавіючої сталі

Найпопулярніший матеріал, як і сотні років тому — сталь. Виробники використовують зазвичай звичайну нержавійку. У продажу також можна знайти вироби і з простої нержавійки, і з вуглецевої сталі. Кожен з матеріалів має свої особливості застосування, а також плюси і мінуси.

  • як вибрати ніж для кухніСплав з нержавійки. Головна перевага — тривалий час не потребує заточування, однак коштують такі ножі досить дорого.
  • Вуглецева сталь також довго зберігає свої властивості без заточки, проте лезо матеріалу починає швидко окислюватися, покриваючись плямами. Щоб цього не сталося, після застосування відразу мийте і витирайте кухонне приладдя.
  • Ножі зі звичайної нержавіючої сталі довго зберігають свій зовнішній вигляд, однак через деякий час після застосування починають тупіться.
  • Якщо говорити про склад сплаву, то краще за все, якщо при виготовленні в нього був доданий хром або ванадій. Знайти таку інформацію легко — виробники повинні вказувати це на упаковці з товаром. Якщо таких даних немає, просто уважно огляньте лезо — знайшовши на ньому темні вкраплення або ямки, виберіть інший інструмент.

    Керамічні ножі

    Але все-таки найулюбленіші багатьма сучасними господинями ножі зроблені не з нержавіючого сплаву, а з кераміки. Пояснити це досить просто. Керамічний посуд якісніша, екологічно чиста — переваг дуже багато. Лезо такого ножа зроблено не з простої обпаленої глини, а з діоксид цирконію з рядом добавок. Назва «керамічний» чисто формальне — так називають ніж через випалювання леза при високих температурах протягом декількох днів. Саме цим зумовлена ​​така «твердість» леза, яке, здається, може розрізати навіть кістки. Головним перевага називають те, що точити його не потрібно близько двох-трьох років після застосування. Погодьтеся, навіть найдорожчий інструмент з нержавійки не може похвалитися такими результатами!

    Головним недоліком можна назвати зайву крихкість — якщо упустити інструмент на підлогу з плитки, він розколеться на кілька шматків. Крім того, проблеми можуть виникнути і при заточуванні — тут доведеться купувати спеціальне обладнання. Якщо користуватися звичайними інструментами для заточки, легко зіпсувати інструмент, затупілась його.

    Ми допомогли вам відповісти на питання, який кухонний ніж вибрати? Сподіваємося, що так. Але і це ще не все — давайте розглянемо всі матеріали для ручок. Адже від цього залежить зручність використання інструменту.

    Рекомендуємо вивчити

    заточка керамічного ножа

    Через пару років використання прийшов час точити керамічний ніж? Для виконання цієї роботи не підійде традиційна заточка — потрібно використовувати тільки відповідний інструмент. А ми розповімо, як провести роботи в домашніх умовах.

    Керамічні ножі не можна мити в посудомийній машинці, але який посуд можна піддати такій чищенні? Тут ви знайдете всі поради щодо правильного застосування посудомийної машинки!

    Як підібрати зручну ручку?

    Рукоятки відрізняються величезною різноманітністю, а тому вибрати серед них буває досить складно. Найвідоміші матеріали, що використовуються для виготовлення рукоятки, — це дерево, пластик і метал. Кожен з них має свої особливості, тому так важливо уважно ознайомитися з наступною інформацією.

    Вивчаємо матеріали для рукояток:

  • вибір ножа для кухніДерево. Така ручка буде виглядати дуже стильно, крім того, справжня деревина «зігріває» при використанні. Вибравши інструмент з такою ручкою, обов’язково дотримуйтесь кілька важливих рекомендацій: Не мийте виріб в посудомийній машині і після миття відразу ж витирайте. У зворотному випадку виріб потемніє або почне тріскатися.
  • Пластикова ручка зазвичай застосовується в дешевих ножах, головний обов’язок — приховати частину леза, яка входить в ручку. Найбільший плюс — недорога кінцева ціна ножа. Але мінусів більше — непрактичність інструменту, і лезо швидко розбовтується і може випасти.
  • Найкраще вибирати суцільнометалеві кухонні прилади. Коштують вони досить дорого, зате лезо точно ніколи не випаде з рукоятки — вони скріплені «намертво».
  • Також в магазинах можна зустріти і комбіновані варіанти. Наприклад, дорогі японські ножі можуть мати ручку з натуральної деревини і тефлону. Правда, вибір суто по матеріалу рукоятки — питання більш дизайнерський. Наприклад, суцільнометалеві ножі краще підійдуть для стилю хай-тек, а ось інструменти з руків’ям з деревини ідеальні для стилю «кантрі».

    Порада: набагато важливіше форма ручки — вона повинна бути пропорційна лезу, зручною і не важкою.

    Вибираємо хороші ножі для кухні — виробники та відгуки

    Як вибрати хороший кухонний ніж? Багато що тут залежить і від виробника. Брендові інструменти, крім дорогої ціни, мають одну важливу перевагу — купуючи такий ніж, ви можете бути впевнені в якості придбаного товару. Давайте вивчимо кілька відомих брендів — можливо, це допоможе вам зробити більш правильний вибір.

    Найвідоміші бренди:

  • хороші ножі для кухні відгукиНа перше місце можна поставити вироби японської компанії Hattori. Вони славляться своїм незвичайним якістю — такі ножі прослужать вам борги роки.
  • Ще одна відома компанія-виробник — німецька Zwilling. Вироби цього виробники відомі своєю відмінною якістю і дизайном в стилі «мінімалізм».
  • Також варто відзначити ножі від англійського виробника TalleR. Компанія виробляє продукцію тільки з високоякісної нержавіючої сталі. Головна перевага — відмінне співвідношення ціни і якості.
  • Добре відомий в Росії бразильський виробник Tramontina. За якістю леза і тривалої експлуатації без заточки ножі нічим не відрізняються від німецьких, зате стоять на порядок дешевше.
  • Якщо ви віддаєте перевагу виключно керамічні ножі, то краще вибирати продукцію японської компанії Hatamoto. Ножі цієї фірми прослужать без заточки близько трьох років.
  • невелике висновок

    Ви вивчили всі види кухонних ножів, дізналися, з яких матеріалів роблять лезо і ручку, і яких виробників сьогодні можна зустріти на ринку. Підсумовуючи всю інформацію, можна сказати, що при виборі слід враховувати такі фактори:

    • матеріал сплаву, з якого виготовлено лезо;
    • рукоятка, її зручність і форма;
    • збалансованість ножа;
    • виробник.

    При покупці нового ножа або декількох інструментів подумайте, де ви будете їх зберігати. Так, наприклад, керамічні інструменти слід зберігати окремо від іншої кухонного начиння. Взагалі, для них краще придбати спеціальні м’які чохли.

    Як бачите, не варто приходити в магазин і хапати перший підвернувся під руку ніж — витратьте на це трохи більше часу і ви станете щасливим володарем гострого інструменту, здатного справлятися з самими твердими продуктами на вашій кухні! Приємною готування!