Любителі готувати азіатські страви, а таких в Росії чимало, рано чи пізно замислюються про придбання казана. Адже тільки в ньому можна приготувати плов, не кажучи вже про інші, не менш смачні страви. Але для таких цілей не підійде перший-ліпший казан. В ідеалі, звичайно ж, потрібен азіатський. Але якщо ідеал недосяжний, можна придбати і вітчизняний. Головне, щоб він був правильним.

Сьогодні ми докладно розповімо, як вибрати і підготувати до використання чавунний казан, як його прожарити і що варто враховувати — коротко і по справі від експертів ShelkoviyPut.ru

Як вибрати казан — поради експертів

Безумовно, для будинку правильним буде казан чавунний. Тут не може бути компромісів. Чому саме чавун: він довго, але поступово нагрівається, а потім так само довго остигає. В результаті на приготування страви потрібно менше спека, а продукти рівномірніше прогріваються. Крім того, внутрішні стінки казана покриваються жировою плівкою, тому їжа не прилипає і не підгорає навіть без перемішування.

Чавунний казан повинен мати правильну форму. Напівкруглу, з більш широким верхом і вузьким низом. Саме така форма сприяє рівномірному нагріванню і дна, і стінок. І саме це забезпечує ловлення, а не варіння або смаження продуктів. За рахунок томління страви отримують такий насичений смак і аромат.

Товщина стінок казана з чавуну не повинна бути менше 4 мм, інакше він не буде тримати тепло так, як повинен. Звичайно ж, в стінках не повинно бути дефектів, тріщин або каверн.

Дно у казана може бути кругле або плоске. Для багаття, печі з отвором для казана або тандиру вибирайте посуд з круглим дном, для плити — з плоским. Але можна і з круглим, якщо до Казані купити спеціальну підставку (варіант тільки для газових плит).

Звичайно ж, до казана додається кришка. В ідеалі — теж чавунна, обов’язково щільно прилегла, яка не випустить цінний ароматний пар.

Як підготувати казан до першого використання

Тільки що куплену посуд не можна відразу використовувати за призначенням. Тому що при зберіганні на складі вона неминуче покривається пилом. Крім того, чавунний посуд покривають технічним маслом, щоб уберегти від іржі, і вкрай небажано, щоб це масло контактувало з продуктами, та й взагалі нагрівалася.

Тому казан потрібно підготувати до використання. Підготовка включає в себе три етапи:

  • Миття. Миють посуд теплою водою, без використання миючих засобів і абразивів. Фактично, потрібно тільки прибрати пил зі стінок.
  • Прожарювання. Вимитий і просушений казан прокаливают, щоб прибрати масло, нанесене на стінки.
  • Прожарювання з маслом. Це потрібно для покриття внутрішніх стінок шаром жиру, який і не дасть прилипати продуктам.
  • Як прожарити чавунний казан правильно

    Для процедури прожарювання краще вибрати теплу пору року, щоб можна було відкрити вікна, або взагалі провести прожарювання у дворі будинку — в процесі утворюється багато диму. Як прожарити казан? Поставити на сильний вогонь і нагрівати, поки не почне йти дим від стінок — це вигорає технічне масло. Процес продовжують до тих пір, поки дим не перестане йти і зі стінок посуду зникнуть темні плями. Зазвичай це займає 2-3 години — саме тому рекомендують прожарювати посуд на відкритому повітрі.

    Менш димний варіант, який підходить для квартири — прожарювання з сіллю. У казан засипають близько півтора кілограмів звичайної крупної солі і ставлять на вогонь. Нагріваючись, сіль вбирає в себе масло і темніє — після того, як вона стане рівномірно коричневої, вогонь можна вимкнути.

    В обох випадках потрібно бути обережними — чавун сильно нагрівається, про нього легко обпектися.

    Після прожарювання казана дають охолонути, потім витирають чистою серветкою. Посуд готова до третього етапу — прокаливанию з маслом.

    Для цього в казан наливають 1 літр рослинної олії, але можна використовувати і тваринний жир. Казан ставлять на вогонь, так, щоб він знову розжарився. Продовжують нагрівати близько 20 хвилин — протягом цього часу, акуратно, стінки поливають маслом, щоб утворився масляний шар по всій внутрішній поверхні посуду. Далі вогонь вимикають, посуді дають охолонути, масло виливають, а стінки казана протирають чистою серветкою. Тепер ваша посуд готова до використання.